آب تنی کردن کبوتر
کبوتر ها جزء آن دسته از پرنده های هستند که علاقه زیادی بع اب تنی دارند . علاقه ی کبوتر به استحمام به حدی است که در تمام فصل تابستان و پاییز و حتی زمستان، همین که هوا کمی مساعد شود، بی درنگ به آب تنی می پردازند. ابتنی دادن ب کبوترها همیشه خوب است و باعث نشاط و شادابی آن ها می شود .
نظافت ظرف استحمام کبوتر
پس از هر استحمام باید ظروف آب تنی را خالی کرده، مجددا از آب تمیز پر نمود. زیرا هیچ بعید نیست که در ضمن آب تنی هوس نوشیدن آب کند. البته نشانه آب تنی کردن کبوتر ها وجود پرهای اضافی است که روی آب محفظه می ایستد.
بنابراین باید ظروفی به منظور آب تنی در محوطه ی باز به تعداد کافی قرار داده شود که هر کبوتر بتواند هر روز به سهولت آب تنی کند.
زیرا استحمام کبوتر در سلامتی پرنده موثر است و جانوران موذی را تیز از بدنش دفع می کند. یک یا دو ظرف مملو از آب به قطر 60 سانتی متر برای این منظور کافی است.
همچنین باعث می شود تا شوره های اضافی از بدن کبوترها جدا و شسته شوند و پاهایشان نیز تمیز باشد .
از چه زمانی کبوتر می تواند آب تنی کند ؟
آبتنی دادن به کبوترها در هنگام خروج جوجه ها از تخم ( 17 و 18 ) روز گی به منظور تامین رطوبت برای خروج جوجه ها از تخم بسیار اهمیت دارد در هنگام ابتنی اگر در تشت ابتنی کبوترها سرکه ی سیب یا جوش شیرین ریخته شود بهتر است .
اهمیت آب تنی کبوترها
در کل آبتنی دادن به کبوترها همیشه لازم و ضروری است و هر 5 روز یک بار اگر به کبوترها اجازه ی آب تنی داده شود بسیار مفید خواهد بود .
آبتنی دادن به کبوترها مخصوصا در دوران تولک رفتن کبوترها از اهمیت چشمگیری برخوردار است آبتنی دادن برای جوجه ها قبل از پرش بسیار لازم و ضروری است.
هاما در هنگامی که کبوترها وارد مراحل کبک می شوند کل کارهای که برایشان انجام می گیرد متفاوت و از روی برنامه خواهد بود و دوستان با پیروی از یک دستورالعمل تجربی خاص به عنوان یک قانون کلی عمل می کنند .
نکات مهم برای آبتنی کبوتران
- یک روز قبل از کبک کردن به کبوترها اجازه ی آبتنی داده می شود .
- خشک شدن پرها در بال کبوترهای کبک شده 50 روز کامل به طول می انجامد اما ما تا گذشت 40 روز اجازه ی آبتنی به کبوترها را نخواهیم داشت
- قبل از پرواز کبوترها باید کبوترها 3 تا 5 روز بیرون بیایند شما باید در آخرین روز تشت آب را جلوی کبوترها بگذارید
- ما ده کول پشت سر هم کبوترها را می پرانیم و 5 خواب می دهیم روز آخر خواب به کبوترها آبتنی می دهیم.
- پس از آن کبوترها سه پرش سه خواب می شوند روز سوم هر خواب می توان آبتنی داد و الا آخر ….
برخی از اساتید ، استاد دوپینگ با آبتنی هستند و به همین علت در دوران مسابقات یکی از شرایط قرار داد منع آبتنی و حتی پاشوره برای کبوترها است . ابتنی دادن همچنان که قبلا هم به عرض رساندم باعث نشاط در کبوترها می شود.
کبوتر عین گراز است. گراز خسته وقتی پس از ساعت ها دوندگی و خستگی و کوفتگی، وقتی به آب می زند انگار نه انگار ک اصلا خسته بوده است این مسله کاملا در مورد کبوترها هم صدق می کند ..
به همین جهت افراد به صورت های مختلف عمل آبتنی دادن را بسته به تجربه ی شخصی انجام می دهند .
نکات مهم در حین آب تنی کفترها
اینکه هر هفته و یا هفته ای دو مرتبه کبوتر رو آب تنی بدین خیلی خوبه اما بهتر است هر از گاهی مثلا هر یک ماه و یا دو ماهی یک مرتبه از پرمنگنات پتاسیم داخل ظرف آبتنی استفاده کنید تا هم بدن کبوتر ها ضدعفونی بشود و هم این که بعد از خوردن کمی از اون آب ، انگل زدایی بشوند .
البته از شر برخی حشرات هم خلاص می شوند.
پرمنگنات خودش سمی هست و باید به اندازه ای داخل ظرف آبتنی بریزید که کمی قرمز رنگ بشه البته اگر آفتاب بخوره بعدا خیلی تیره رنگ می شود.
پرمنگنات رو می توانید از داروخانه های انسانی – عطاری ها و لوازم آزمایشگاهی تهیه بفرمایید.
البته می شود هر ماه یک مرتبه از گلیسرین یده هم داخل ظرف آب خوری استفاده کنید و مخصوصا تابستان ها برای جلوگیری از جوشیدگی دهان و حلق پرنده خیلی مفید است.
از گلیسرین یده به میزان یک درب بطری برای ۲ تا ۳ لیتر آب استفاده کنید نه بیش تر البته بهتر است قبل از آن گلیسرین یده رو داخل یک بطری یا ظرف آب حسابی حل کنید و بعدا به ظرف آبتنی اضافه کنید.
درباره آب تنی کبوترها بهتره هر از گاهی یک قاشق غذاخوری آهک دمیده شده رو به ازای هر لیتر آب با آب ظرف آبتنی مخلوط کنید و بذارید کبوترها آبتنی کنند این کار باعث میشه کبوتر از شر حشرات مزاحم خلاص بشود
ضمنا اگر مقداری از این آب نیز توسط کبوتر خورده بشود هیچ ضرری ندارد بلکه مفید هم هست و اثر ضد باکتری و ضد انگلی داره و حتی برخی از املاح بدن کبوتر رو نیز تامین می کند.
در کل آبتنی در ظرف حاوی آهک و یا پرمنگنات پتاسیم و یا گلیسرین یده همگی برای ضد عفونی و انگل زدایی و ضد باکتری و هم چنین برای جلوگیری از جوشیدن دهان و چینه دادن و حلق کبوتر مفید است.
ضمنا برای بیماری کوکسیدیوز و عفونت های حلق و چینه دادن و حتی عفونت دستگاه تنفسی نیز مفید می باشد .
اگر در ظرف آبتنی کبوتر به ازای هر لیتر آب یک تا دو قاشق غذا خوری پر نمک و یک قاشق غذاخوری سرکه استفاده کنید خیلی مفید است.
همان طور که می دانید نمک برای کبوترها و مخصوصا جوجه کبوترها لازم است و کم تر هم در دسترس کبوتر هست پس با استفاده از نمک در ظرف آبتنی علاوه بر ضد عفونی پرنده باعث می شود الکترولیت و نمک لازم به بدن کبوتر شما برسد.
اضافه کردن سرکه نیز باعث ایجاد باکتری های مفید در چینه دان کبوتر و هضم بهتر دانه ها و همچنین ضدعفونی دستگاه گوارشی و روده های پرنده می شود .
البته سرکه گرم است پس اگر کبوتر شما دچار جوشیدگی و گرمی شده باشد تنها از نمک استفاده کنید و در عوض در ظرف آب خوری آن ها آب لیمو ترش با آب مخلوط کنید تا بخورند و چون لیمو ترش طبع سرد دارد و همچنین ویتامین سی هم دارد برای جوشیدگی مفید است.
البته اگر آب لیمو ترش رو در ظرف آبخوری بریزید به دلیل اینکه چسبناک هست ممکن است باعث بشود پرهای کبوتر شکل خوبی بعد از آب تنی نداشته باشند پس بهتر است لیمو ترش رو در ظرف آب خوری استفاده کنید .
می توانید به ازای هر لیتر آب ۲ – ۳ قاشق غذاخوری آب لیمو ترش تازه اضافه کنید حتی می توانید اگر پرنده شما دچار گرمی و جوشیدگی نشده باشد جهت تقویت بیش تر یک قاشق عسل رو با آب لیمو ترش مخلوط کنید و سپس در آب حل کنید و در ظرف آبخوری بریزید.
توجه کنید عسل مقوی هست اما طبع گرمی دارد و مصرف زیادش هم برای پرنده مفید نیست مخصوصا برای جوجه ها ، پس از مقداری که گفته شد بیش تر مصرف نکنید.
روش آبتنی کردن یا استحمام کبوتر
برای آبتنی کبوترها , ابتدا باید ظرفی مخصوص با اندازه مناسب انتخاب و تهیه کنید.
روش اصولی انتخاب ظرف ابتنی به این صورت است که اگر پرنده را 1 حساب کنیم ظرف باید 5 برابر خود پرنده پهنا و سطح داشته باشد. تا پرنده به راحتی در ان پر هایش را باز کند.
ظرف مناسب برای کبوترها حدود ۱۰سانت کفایت دارد ولی گاهی اوقات کبوترها را می توان در حمام توسط دوش های دستی و یا اسپری اپ پاش ابتنی داد.
لبه ظرف باید متناسب با پای پرنده لبه داشته باشد که پرنده بتواند لبه ان را با پاهایش بگیرد و از لیز خوردن و افتادن به یکباره درون ظرف جلوگیری کند .
به کرار و طبق مشاهدات، دیده شده که پرندگان در اثر استرس و ترس ناشی از لیز خوردن در وان و ظروف ابتنی به خاطر ترس ناشی در ابتدای استحمام دیگر از استحمام سر باز می زنند پس یادتان باشد ظرف انتخابی دارای لبه مناسب باشد.
ظرف استحمام پرندگان می تواند گلی یا سفالی یا پلاستیکی و یا از فلز و دیگر مصنوعات لوکس و غیر لوکس باشد اما باید بیاد داشت لزوم ایمنی در ان ها رعایت شده باشد ودارای زائده برنده و قسمت های اسیب رسان نباشد .
نوع ابی که برای پرنده می گذارید حتما باید اب تمیز و هم دما شده با محیط باشد و حتی می توان از اب نسبتا ولرم نیز استفاده کرد.
دمای محیط برای ابتنی باید کاملا مناسب باشد به نحوی که پرنده به راحتی پرهایش را خشک کند و دچار لرزه و سرما خوردگی یا فلج شدن که خشک شدن هم می گویند نشود.
دمای محیط نگهداری و استحمام تابستان مناسب ترین دما است و در زمستان نیز باید بر همان مبنا ی تابستان باشد تا پرنده در کمال ارامش و راحتی و به دور از هر گونه شک سرمایی در امان بماند.
یادتان باشد در موقعی که امکان وجود باد یا نسیم هست از استحمام پرنده جلوگیری نمایید ، حتی باد کولر و پنکه . و تا موقعی که محیط گرمای مطلوب را ندارد هیچوقت ظرف ابتنی را در اختیار پرنده دلبندتان قرار ندهید.
بهترین زمان در طول روز برای ابتنی پرندگان طبق مشاهدات تیم تحقیقاتی ۶۰۱۹ در گروه های مختلف پرندگان و همچنین تست های انجام شده ساعت ۱۲ ظهر است که پرنده هم تغذیه صبح گاهی اش را انجام داده و هم در بهترین زمان برای نظافت و رسیدگی به خود را دارند.
تحقیقات نشان داده پرندگان با علم به تشخیص فواصل خورشید و بهترین موقعیت گرمایی خورشید اقدام به ابتنی می کند و ساعت ۱۲ طبق زمان بندی های ثبت شده در تمامی گروه های پرندگان صدق می کند.
بیاد داشته باشید پرندگان برای اماده شدن در زمان جفت یابی و تولید مثل نیاز مبرمی به استحمام دارد که کمک شایانی سریع جفت خوردن و امادگی ان ها دارد.