تغذیه کبوتر با گاودانه
کبوتر ها پرندگانی اهلی هستند که توسط علاقمندان خاص خود با شرایط مخصوص نگهداری و بسته به قابلیت هایی که دارند از آن ها استفاده می شود ، یا آن ها را جلد و باز بسته به توانایی هایشان از آن ها به طریق لازم استفاده می کنند .
با توجه به این که امروزه کبوتران خانگی که در گنجه ها و خانه تورهای کوچک و بزرگ نگهداری می شوند به منابع غذایی بیرون در طبیعت دسترسی ندارند لذا به جهت یک تغذیه سالم برای کبوترها باید از سوی نگهدارندگانشان
قواعدی مد نظر گرفته شده و احراز گردد و با یک برنامه ریزی خاص و منسجم با یک روش مشخص و قابل اجراء و دقیق برنامه ی غذایی کبوترها را ردیف کرد .
دانه گاودانه در جیره غذایی کبوتران
گاو دانه یا کرسنه گیاهی از خانواده بقولات و ماشک ها است . گاودانه یکی از قدیمی ترین دانه های مورد استفاده بشر است که منطقه اصلی آن را مدیترانه می دانند . در گذشته گیاه گاودانه به منظور تأمین غذای دام کشت می گردیده است ولی امروزه می توان آن را میتوان از جمله گیاهان فراموش شده به شمار آورد .
این گیاه کشت و کار آسانی دارد و می تواند در خاک های قلیایی و کم عمق به راحتی رشد کند . کشت این گیاه از سال های قبل در غرب و شمال غرب ایران انجام می شده و از لحاظ بوم شناسی سازگاری با خشک سالی و پراکنش نامطلوب باران دارد و در تناوب با گندم توصیه می گردد .
این گیاه دارای اسامی متنوعی است . در فرهنگ دهخدا آمده کرسنه گیاهی است که به دانه اش گاودانه گویند . در افغانستان به آن مشنگ گویند و در آذربایجان به آن کوروشنه گویند .
در کردی به آن کرزن و در ترکیه به آن بورچاک گویند . در اسپانیایی یرو و یونانی رووی و بالاخره در انگلیسی به bitter vetch معروف است .
خواص گاو دانه برای کبوترها
گاودانه نوعی نخود با طعم تلخ است از نظر شکل ظاهری مي توان گفت گاودانه شبيه سنگ ريزه هاي كف آكواريوم است فقط در ابعادي كوچك تر و ماشك شبيه قره ماش است اما ماشك سياه و كاملا گرد است و انگار شبيه دانه تسبيح صيغل خورده و كمي از قره ماش بزرگ تر است و حال آنكه قره ماش كاملا گرد نيست و به سياهي ماشك نيست صيغلي هم به نظر نمي رسد . از این دانه می توان برای تقویت خاصیت باروری هر دو جنس نر و ماده استفاده نمود .
علاوه بر آن گاودانه خاصیت انرژی زا بودن را نیز دارد و به طور متوسط دارای 25 درصد پروتئین می باشد . از این دانه عمدتا در زمان جوجه کشی ( گاهی به صورت خیس خورده ) استفاده می شود . همچنین الیاف و چربی خام گاودانه به ترتیب برابر 75/7 و 45/2 درصد است .
جالب این که گاودانه دارای ماده شیمیایی به نام ” ترانس اتانول ” است که در تغذیه انسان برای کاهش اشتها، لاغری و از جمله کاهش دردهای شکمی در زمان گرسنگی و تشنگی به کار می رود از این خاصیت می توان در پرورش کبوتر نیز بهره گرفت ( محدود بودن وزن جیره غذایی ) .
در منابع ذکر شده که در مورد تغذیه کبوتر می توان برای پرریزی یا تولک بری اجباری آن ها استفاده نمود از طرفی تلخی گاودانه موجب بالا آوردن غذا از چینه دان کبوترهای والد ( نر و ماده ) می شود که در هفته اول پرورش جوجه ها این موضوع از اهمیت خاصی برخوردار است .
در یک جمع بندی مصرف گاودانه در پرورش کبوتر نه به دلیل ارزش غذایی بلکه دقیقا برعکس به دلیل خاصیت ضد غذایی آن است .
چگونه گاودانه را به کبوتر بدهیم ؟
در ۴ روز اول به او ارزن بدهيد به دليل كوچك بودن دانه كه به راحتي جوجه بتواند غذا را دريافت كند از ۴ روز به بعد ، ارزن مخلوطي با شاه دانه ( به دليل قوت بخشيدن به جوجه ) به مدت ۴ روز به جوجه دهید .
و وقتي جوجه به ۸ روز كامل رسيد به او مخلوطي از گندم ( به دليل استخوان بنديش و دريافت ويتامين هاي لازم ) ارزن و شاه دانه و وقتي به ۱۲ روزگي رسيد گاودانه ( درسته ملك يا گاو دانه بزرگ است ولي وقتي شما مراحل قبل را طي كنيد گلو و روده جوجه گشادتر و در نتيجه پدر و مادر نيز با قرار دادن گاودانه در دهان خود آن را نرم تر و يك ذره كوچك تر ( خورد تر ) مي كنند .
كه گاودانه داراي بسياري از پروتئين ها است و به زود تر بزرگ شدن جوجه نيز بهتر كمك مي كند و انرژي زيادي به جوجه مي دهد و گندم و ارزن و شاه دانه .
من بعد از ۱۲ روزگي جوجه به بعد فقط مخلوطي از ارزن ، شاه دانه ، گندم و گاودانه به آن ها مي دهم چون شما با مخلوطي از اين دانه ها ويتامين ها و پروتئين هاي سر شاري به كفتر خود مي دهيد كه باعث شادابي كفتر و جلوگيري از بيشتر مريضي ها مي شود ( به همين دليل همين من تا حالا فقط به يك بيماري كفتر در اين چند سال كبوتر داريم بر خوردم البته بايد جاي آن ها را هم به طور مرتب تميز كنید ) .