ویژگی محل نگهداری خرگوش ها
خرگوش های خانگی را به راحتی می توان در قفس نگهداری کرد . که البته باید زمانی را نیز برای بیرون از قفس بودن آنان کنار گذاشت ( در صورتی که از قبل خانه در مقابل خرگوش ایمن شده باشد ) . از آن جایی که خرگوش ها را می توان به آسانی تعلیم داد که محل دفع ادرار خود را یاد بگیرند . بنابر این بسیاری از افراد به خرگوش خود اجازه می دهند ، حداقل بخشی از روز را در خانه آزاد باشد . توجه داشته باشید حتی در صورتی که خرگوشتان به خوبی آموزش دیده باشد و خانه خود را ایمن کرده باشید ، قفس برای خرگوش ، پناهگاه یا خانه ای امن محسوب می شود که در آن جا استراحت می کند .
در بازار قفس های زیادی برای خرگوش ها وجود دارد که در واقعیت برای این حیوان بامزه مناسب نیستند . بعضی از آن ها بسیار کوچک می باشند و یا دارای کف سیمی با توری فلزی هستند . البته تمیز کردن این گونه قفس ها کار آسانی است اما خرگوش در این نوع قفس ها احساس راحتی نمی کند . در ادامه ویژگی های محل نگهداری خرگوش را آورده ایم .
اندازه قفس خرگوش
خرگوش را می توانید در حیاط ، بالکن و یا درون خانه نگهداری و از یک قفس برای خانه آن ها استفاده کنید . هرچه قفس بزرگ تر باشد بهتر است . اگر خرگوش بیشتر اوقات خود را درون قفس می گذراند . پس بزرگ ترین قفس ممکن را برایش تهیه کنید . قفس برای خوابیدن شب های خرگوش است اما نباید به گونه ای باشد که نا امنی در آن بر او غلبه کند .
جهت جلوگیری از بروز نزاع در بین خرگوش ها و عوارض متعاقب آن ، خرگوش های نر را باید جدا از هم نگهداری نمود . همچنین نر ها و ماده ها نیز جز در هنگام جفت گیری باید در لانه های جداگانه نگهداری شوند . نگهداری چند خرگوش ماده با هم در یک قفس اشکالی ندارد .
بسته به تعداد خرگوش هایی که در یک قفس نگهداری می کنید باید از قفس بزرگتری استفاده نمایید .
در صورتی که محل نگهداری خرگوش داخل منزل باشد ، می توانید برای کف قفس از حالت توری استفاده نمایید . حسن این روش جلوگیری از نظافت سریع و پی در پی قفس می باشد . حتما توجه کنید که تور کف لانه خرگوش ریز بوده تا از آسیب و زخمی کردن حیوان ممانعت شود .
برای خرگوش های کوچک تر قفسی به اندازه ی 60 در 90 سانتی متر و برای خرگوش های بزرگ تر 75 در 90 مناسب می باشد . به طور کلی اندازه ی قفس باید حداقل چهار برابر اندازه خود خرگوش باشد . به طور کلی ارتفاع قفس باید در حدی باشد که حیوان بتواند به طور کامل روی دو پای خود بلند شود ( 45 تا 90 سانتی متر ) . یکی از انواع قفس های مورد علاقه ی خرگوش ، قفس دو طبقه ای است که طبقات با سطح شیب دار یا پله به هم متصل شده اند .
جای خواب و مکان ادرار خرگوش
برای ادرار خرگوش ها می توانید یک جای مناسب در گوشه قفس برایش درست کنید تا همیشه در همان مکان کارش را انجام دهد . همان طور که گفته شد خرگوشها محل دفع ادرار و مدفوع خود را یاد می گیرند ، بنابراین سطح قفس صاف و یکدست نیز مشکلی ایجاد نخواهد کرد و تمیز کردن آن چندان دشوار نیست . سطح بسیاری از قفس های موجود هنوز هم سیمی یا توری مانند است ، که تمیز کردن این نوع قفس ها آسان تر است با این وجود ، قفس هایی با کف سیمی یا توری ( حتی اگر فواصل کمی بین سیم ها باشد ) برای خرگوش مناسب نیست و احتمال دارد موجب جراحت یا لنگ شدن خرگوش شود . بنابراین ترجیحا قفسی تهیه کنید که کف سیمی نداشته باشد. در صورتی که قفسی که تهیه کرده اید کف سیمی و توری مانند دارد ، توصیه می شود بستر خرگوش پوشیده از کاهو ساقه گندم یا با تکه ای چوب ، علف یا کفپوش بپوشانید ( کفپوش های علفی به منظور ایجاد تنوع و اصطکاک برای سطوح صاف نیز مناسب هستند ) .
در قفس باید به اندازه ای باشد که بتوان خرگوش و محل ادرار را به راحتی از آن خارج کرد . از آن جایی که درهای بالای قفس ورود و خروج خرگوش را سخت می کند پس توصیه می شود در ، کناره های قفس باشد ( همچنین بهتر است خرگوش خودش بتواند وارد یا خارج شود ) . درهای قفس باید کناره های نرم و یا محافظ پلاستیکی دور سیم ها داشته باشد .
اگر فردی خلاق هستید حتی میتوانید قفس مورد نظر خود را بسازید و اندازه ی آن را طبق سلیقه انتخاب کنید .
ویژگی قفس خرگوش
کفپوش های علفی گزینه ی مناسبی برای کف صاف قفس می باشند . پتوی پشمی یا پارچه ای را نیز می توانید در قفس تعبیه کنید . همچنین می توانید از تکه ای فرش یا حوله به عنوان کفپوش استفاده کنید . البته تا زمانی که خرگوشتان آن ها را نخورد !
دمای محیط نگهداری از خرگوش بین ۱۶ تا ۲۴ درجه سانتی گراد بوده و از رطوبت ۴۰% تا ۶۰% برخوردار می باشد . لازم به یاد آوری است که میزان روشنایی محل نگهداری خرگوش ۱۴ الی ۱۶ ساعت می باشد ، که حتما دقت نمایید کم تر از این ساعات نباشد ، زیرا موجب نقصان در فعالیت جنسی پاییزی خرگوش می گردد .
چوب سدر و کاج به علت پخش روغن های معطر برای خرگوش و سایر حیوانات مضر هستند و نباید استفاده شوند . این روغن ها سطح آنزیمهای کبد را که بر متابولیسم دارو و دیگر ترکیبات موثر است بالا می برد .
چوب های محکم مثل چوب صنوبر ، کاه و یونجه گزینه های مناسبی هستند که برای جای خواب خرگوش مورد استفاده قرار می گیرند .
فضای آزاد و لانه خرگوش
زندگی در لانه ای خارج از خانه برای خرگوش ، هر چند اگر تنها هم باشد ، این امکان را به او می دهد که از تغییر فضا و هوای آزاد لذت ببرد . با این وجود خطراتی نیز او را تهدید می کند از جمله : حمله ی درندگان ، تغییرات آب و هوا ، مسمویت از طریق سمپاشی ، حشره کش ها و گیاهان سمی و . . . . خطر حمله ی درندگان در شب بالاتر است ، بنابر این نگه داشتن خرگوش در بیرون از خانه هنگام شب خطرناک است ( حتی اگر در شهر زندگی میکنید ) و حیواناتی مانند راکون ، گربه ، سگ ، گرگ صحرایی ، شاهین و غیره می توانند خرگوش شما را به خطر بیندازند .
هر کدام از این حیوانات حتی بدون وارد شدن به لانه می توانند موجب صدمه یا مرگ خرگوش شوند . بنابراین چنان چه خرگوشی را بیرون از خانه قرار می دهید باید حداقل در مکانی بسته یا گاراژی باشد تا به طور کامل از او محافظت شود .
بسیاری افراد برای خرگوش خود در فضای باز بیرون از خانه ، لانه هایی تهیه می کنند ، که از چوب ساخته شده اند و دور تا دور آن از جمله بالا و پایین ، توری فلزی کشیده شده است . چنین فضایی این امکان را به خرگوش می دهد که هم از فضای باز بیرون لذت ببرد و هم علف های روی زمین را بخورد ( البته به این نکته توجه داشته باشید که علف ها به سم یا حشره کش و یا هر ماده ی شیمیایی دیگر آغشته نشده باشند ) . نکته ی دیگر اینکه با وجود این گونه لانه ها خرگوش قادر به کندن زمین نخواهد بود و از حمله ی حیوانات خطرناک نیز در امان است . همچنین لانه نباید در معرض نور خورشید ، باد ، باران و عوامل دیگر باشد .
وسایل مورد نیاز خرگوش در قفس
یک تشک مناسب را زیر قفس قرار دهید : تشک برای خرگوش های مختلفی کمی تفاوت دارد اما در کل تشک شما باید حس نرمی و آرامش را به خرگوش بدهد . زیرا جایش برای خواب هرگز نباید سفت و یا چوبی باشد .
از یک جعبه کوچک تر برای خرگوش استفاده کنید : برای این جعبه ها نمی توان یک قانون کلی و خاصی را پیشنهاد کرد و هر خرگوشی در یک جعبه احساس راحتی می کند . برای اطمینان بیشتر می توانید چند جعبه در سایزهای متفاوت با رنگ ها و بافت مختلف بخرید و سلیقه خرگوش خود را بفهمید . این جعبه هرگز نباید از سفال یا خاک رس ساخته شده باشد زیرا در تنفس خرگوش مشکل ایجاد می کند .
نکات :
قفس را حتما در گوشه ای از حیاط بسازید .
کاه و علف خشک جزو چیزهای مهمی است که خرگوش باید به آن دسترسی داشته باشد .
ظرف آبخوری خرگوش را هم چند روز یک بار تمیز بشویید .
اگر می توانید همه این شرایط را فراهم سازید ، پس می توانید از یک خرگوش نگهداری کنید .
درون ظرف هم باید کاه بریزید و روزی یک بار کاه را عوض کنید ، بهتر است از ظرف های دو تکه ( تکه رویی سبد مانند و زیری یک تکه و بدون منفذ ) که برای نان و سبزی استفاده می شود بهره ببرید .
ظرف آبخوری را هم چند روز یکبار تمیز بشویید.
در غیر این صورت از خریداری خرگوش صرف نظر کنید چون هم خود و هم دوست کوچک تان ناراحت خواهد شد .
نگهداری از خرگوش در خانه یا آپارتمان
در این شیوه از نگهداری خرگوش ها که با سبک زندگی اغلب خانواده های شهر نشین ایرانی ساز گارتر است ، خرگوش باید در جایگاهی محدود و استاندارد نگهداری شود .
این جایگاه استاندارد به طور معمول قفس های تجاری و استاندارد خرگوش هاست اما می توان با مصالح مشابه و شبیه سازی سیستم قفس استاندارد هر فضای دلخواهی در منزل را برای نگهداری خرگوش آماده سازی کرد .
قفس مناسب خرگوش کوچک
سایز مناسب قفس برای نگهداری یک خرگوش بسته به نژاد و سن خرگوش متغیر است اما باید توجه شود که ابعاد قفس باید با اندازه ای باشد که خرگوش شما در عرض آن به راحتی بچرخد و دور بزند و بتواند در طول آن حرکت کند .
قفس نگهداری خرگوش
باید دقت شود که ویژگی اساسی و مهم قفسهای استاندارد خرگوش قابلیت نگهداری بستر در کف آن ها است که سایر انواع قفس های حیوانات این ویژگی مهم را ندارند !
بنابراین هر نوع قفس پرندگان تحت هیچ شرایطی و در هیچ سنی برای نگهداری خرگوش مناسب نمی باشند !
یکی از اساسی ترین نکات در نگهداری صحیح و استاندارد خرگوش ها مبحث بستر مناسب می باشد و دلیل آن این است که اعضای راسته خرگوش شکلان که خرگوش اهلی هم یکی از آن ها است . برخلاف اعضاء راسته گوشت خواران ( سگ و گربه ) در کف دست و پاهای خود ، بالشتک (ّ Foot pad ) ندارند و به همین دلیل هم نمی توانند روی هر سطح و بستری راه بروند و از آسیب در امان باشند .
خرگوش ها به جای بالشتک در کف دست و پاهایشان یک لایه ضخیم از موی متراکم دارند که بسیار آسیب پذیر بوده و به راحتی با راه رفتن بر روی سطوح نامناسب از بین می رود .
نحوه نظافت محل نگهداری خرگوش
با توجه به اینکه ادرار خرگوش بوی بسیار نا مطبوعی می دهد ، لذا شما باید مرتبا بستر جعبه دستشویی خرگوش که می تواند خاک ، کاه و پوشال باشد را تعویض کنید . توصیه ما به شما استفاده از آب و سرکه برای شستشو و ضدعفونی نمودن بستر نگهداری خرگوش است ، این کار باعث می شود ، بستر نگهداری دیرتر بو بگیرد .
و فضولات خرگوش را هر روز و یا دو روز یک بار تمیز کنید .
نگهداری خرگوش در داخل خانه
باید دقت شود که نوع آزاد گذاشتن خرگوش در منزل ، هم برای خرگوش و هم برای لوازم منزل خطر آفرین است که از مهم ترین آن ها می توان به جویده شدن سیم های برق توسط خرگوش اشاره کرد که خطر برق گرفتگی برای خرگوش دارد و می تواند آسیب جدی به تجهیزات خانه وارد سازد .
بنابراین هرگز نباید خرگوش ها را بدون نظارت حداقل یکی از اعضای خانواده در خانه آزاد گذاشت .
با توجه به آسیب وارده از طریق بستر نامناسب ، فقط در زمانی که قصد برقراری ارتباط و بازی با خرگوشتان را دارید ، آن را از قفسش خارج کنید و مدت راه رفتن خرگوشتان روی بستر نامناسب ترجیحاً از 2 ساعت در روز فراتر نرود .
جای نامناسب خرگوش ها
پاسخ این است که هر نوعی از سطوح خشن ، سخت ، لیز ، سُر ، زبر ، ساینده و . . . برای خرگوش ها نامناسب می باشد .
و این شامل فرش ، موکت ، پارکت ، سرامیک ، سنگ ، کاشی ، موزاییک و . . . می شود !
به بیانی ساده تر تمامی انواع سطوح رایج در کفِ منازلِ ما ، برای خرگوش ها نامناسب است و راه رفتن روی این سطوح در طولانی مدت به اندام های حرکتی خرگوش آسیب وارد می کند .