فواید گندم برای کفتر
به طور کلی گندم داراي طبيعتي گرم است از اين رو در زمستان نيز اين دانه خيلي مفيد و لذت بخش خواهد بود. چندين نوع گندم وجود دارد مانند گندم سخت ، گندم نرم قرمز ، گندم سياه و گندم سفيد كه در اين ميان كبوتر فقط گندم سياه را نمي خورد.
میزان گوگرد گندم نسبتا بالا است و لذا در زمان لک و پرریزی می توان از آن استفاده نمود . در کل نباید از 25 درصد جیره مقدار آن را افزایش داد چرا که هم موجب چاقی کبوتر می شود و هم چون دارای کربوهیدرات های خاصی است ( گلوتن ) که مصرف زیاد آن موجب اسهال می شود .
گندم سرشار از مواد نشاسته ای و دکسترین است و نیز حاوی مقداری مواد پروتئینی و گلوتن ، آب ، سلولز ، چربی ، مواد قندی و مواد معطر می باشد. همچنین گندم غنی از املاح معدنی و ویتامین های گوناگونی است .
علاوه بر مصرف تغذیه ای ، گندم دارای اثر درمانی بسیار می باشد . گندم دارای املاح کلسیم ، فلوئور و سیلیسی و ویتامین های گروه B و C می باشد و بیشتر برای جوجه کشی استفاده می شود . دادن بیش از حد گندم موجب می شود که فضله کبوتران شل بشود و در بعضی موارد هم اسهال می شوند.
گندم پر از املاح معدني است. اگر طالب كسب ويتامين های گوناگون برای كبوتر خود هستيد، به سراغ گندم برويد.
عوارض استفاده از گندم برای تغذیه کبوتر
گندم دانی است ک از دیر باز توسط کبوتر داران استفاده شده است . اما به غلط ؛ که ما هم شاهد آن بوده و با الگو برداری غیر مستقیم عملا ما هم به کبوترها به عنوان دان اصلی به اشتباه گندم می دهیم . همان گونه ک همه ی شما عزیزان مستحضر هستید دان ها برای استفاده ی پرندگان مشخص شده هستند مثلا ؛ دان قناری کتان است و دان سهره شاهدانه .. دان طوطی تخم آفتابگردان خام و دان مینا دان پارس و دان مرغ و خروس گندم …
لذا یادمان بماند که دان کبوتر هم ارزن می باشد . . . پس هرگز نباید از گندم در طول سال برای خوراک کبوترها استفاده شود ، چرا که گندم به تنهایی برای کبوترها سم است و باعث لنگی و از کار افتادن پاها ،بروز طعمه در پس کبوترها و همچنین گرفتن و آویزان شدن کتف کبوترها می شود مخصوصا در ماده ها. اما اگر با درصد مناسب گندم با هر دانی دیگری مخصوصا با ارزن قرار بگیرد به صورت یک دان ایده آل در خواهد آمد .
تركيبات شيميايی گندم
هر چند مواد متشكله گندم در انواع مختلف فرق مي كند، ولي به طور متوسط درصد قسمت گندم، مواد زير ديده مي شود :
– آب 13.65 درصد
– سلولز 2.53 درصد
– نشاسته و دكسترين 66.77 درصد
– مواد قندي 1.45 درصد
– مواد معطر 1.85 درصد
– مواد سفيده اي و گلوتن 12.58 درصد
– چربي 1.75 درصد
ضمنا مقدار كافي املاح معدني و ويتامين هاي گوناگوني دارا مي باشد .علاوه بر مصرف تغذيه ، گندم داراي اثر درماني بسيار مي باشد . گندم داراي املاح كلسيم – فلوئور و سيليس و ويتامين هاي ((ب و پ )) مي باشد و بيشتر براي جوجه كشي استفاده مي شود .
تغذیه کبوتر با گندم در زمستان
بهترین نوع دان برای کبوترها در روز های سرد زمستان دان های درشت و مقوی و همچنین سالم است . ولی به خاطر گران بودن قیمت آن ها تهیه اش برای همه مقدور نیست .
دانه گندم ، اصلی ترین غذای کبوتر در زمستان است و کبوتران گندم را به سایر دانه ها ترجیح می دهند . طبع گندم گرم است و به ویژه دانه مناسبی در فصل زمستان برای پرنده خواهد بود . تغذیه مناسب این فصل گندم ، ماش ، قره ماش و ذرت با پایه گندم است .
از این مخلوط دان هم می توانید استفاده کنید و به عنوان دان کامل کبوترها بدهید . توجه داشته باشید که ترکیب دانه ها برای فصول مختلف و نوع کاربردی که می خواهید از آن سود ببرید متفاوت است.
به طور کلی برای تغذیه کبوتر در زمستان ، بسته به طبع دانه ، دانه های گیاهی با طبع گرم را انتخاب کنید . همچنین دانه ارزن نیز به دلیل طبع خنثی در زمستان دارای طبع گرم است و میتوان در تغذیه کبوتر در زمستان آن را در جیره غذایی قرار داد.
نسبت ۳ به ۱ از گندم و ارزن جیره غذایی مناسبی برای کبوتران در فصل زمستان است . در اختیار گذاشتن گل شور و دادن مکمل های غذایی از جمله ویتامین ها و مواد معدنی و آنزیم ها باعث سلامتی کبوترها در این فصل می شود.
لازم به ذکر است در فصل سرما تنها به دادن گندم اکتفا نکنید و با متنوع کردن غذای کبوترها نیاز هایی بدنی آن ها را کاملا تامین کنید .
گندم برای کبوتر مسابقه ای
کبوترها بر خلاف جو گندم را دوست دارند گندم به خوبی ذرت است زیرا از طرفی چربی کمتری دارد و پروتئین بیشتری دارد میزان گوگرد گندم بالاست و در زمان پر ریزی استفاده می شود مصرف آن از ۲۵ درصد جیره بیش تر نشود و به تنهایی به پرنده داده نشود ، زیرا به علت داشتن نشاسته موجب چاقی پرنده می شود . و برای کبوتر مسابقه خوب نیست. اما بعد از مسابقه برای تجدید قوا به کبوتر داده می شود.
گندم برای کبوتر جا خواب
جهت تغذیه کبوتر «جا خواب» که اصطلاحاً به حیوان هایی می گویند که جهت پرواز نبوده و یا در انتظار فصل پرواز به سر می برند ، بسته به سلیقه پرورش دهنده که تنها گندم می دهند ، یا از مخلوطی از گندم و ارزن و یا گندم و جو استفاده می کنند.
ارزش غذایی گندم
گندم تصفیه نشده شامل کربوهیدراتهای پیچیده ، فیبر غذایی و مقدار متوسطی از پروتئین است . گندم غنی از عناصر کاتالیستی ، نمک های معدنی ، کلسیم ، منیزیم ، پتاسیم ، گوگرد ، کلر ، آرسنیک ، سیلیکون ، منگنز ، روی ، ید ، مس ، ویتامین B و ویتامین E است . به میزان فراوانی آنتیاکسیدان دار د، به ویژه کاروتنوئیدهایی مانند بتا کاروتن .
جنین گندم که قلب دانه است ویتامین E بسیار زیادی دارد . ثابت شده است که جنین گندم منبع اصلی ویتامین B کمپلکس در ساختارهای رژیم غذایی در سراسر جهان است و ویتامینهایی مانند تیامین ، اسید فولیک ، ویتامین ۶B و مواد معدنی مانند منگنز ، منیزیم و روی را شامل می شود .
سبوس گندم ، لایه ی بیرونی دانه ، غنی از مواد شیمیایی گیاهی و آنتی اکسیدان هایی به نام لیگناها ، اسید فرولیک ، اسید فیتیک ، آلکیل رزورسینول ، لوتئین ، فلاونوئیدها و ساپونینها است .
ارزش غذایی گندم در 100 گرم
- آب 12.76 گرم
- کالری 329 کیلو کالری
- چربی 1.92 گرم
- پروتئین ها 15.40 گرم
- کربوهیدرات 68.03 گرم
- فیبر 12.2 گرم
- پتاسیم 340 میلی گرم
- فسفر 332 میلی گرم
- اهن 3.60 میلی گرم
- سدیم 2 میلی گرم
- منیزیم 124 میلی گرم
- کلسیم 25 میلی گرم
- مس 0.41 میلی گرم
- فلز روی 2.78 میلی گرم
- منگنز 4.05 میکروگرم
- ویتامین B1 ( تیامین ) 0.504 میلی گرم
- ویتامین B2 ( ریبوفلاوین ) 0.110 میلی گرم
- ویتامین B3 ( نیاسین ) 5.710 میلی گرم
- ویتامین B6 ( پیریدوکسین ) 0.336 میلی گرم
- ویتامین E 1440 میلی گرم
- اسید فولیک 43 میکروگرم
دانه سالم برای کبوتر چگونه است ؟
برای داشتن پرندگان سالم باید پرنده های ما تغذیه سالم و خوبی داشته باشند، برای اطمینان از سالم بودن دانه های مصرفی ضرورت دارد دانه ها را قبل از این که در اختیار پرنده قرار دهیم کاملا شستشو دهیم.
1.برای این کار بهتر است هنگام خرید دانه دقت به خرج دهیم و دانه های تمیز و خوب تهیه کنیم، برای شستشو ابتدا بهتر است دانه ها را الک کنیم تا خاک و اضافات ریز ان خارج شود.
2. بعد الک کردن با شلنگ پر فشار آب را روی دانه ها می گیریم تا خاک های چسبیده به دانه ها کاملا پاک شود ، سپس داخل یک لگن که پر اب تمیز کرده ایم می ریزیم و آب داخل لگن باید به اندازه ای باشد که چند سانتی متر بالای دانه ها را بپوشاند سپس با دست دانه ها را به هم می زنیم و زیر و رو می کنیم تا تمام دانه های پوک و کرم خورده و حشره خورده به خاطر سبک بودن روی اب بیایند.
3. و تمام دانه های پوک را از روی اب جمع کرده و دور می ریزیم .
4. سپس دانه ها را از لگن خارج کرده داخل الک می ریزیم و با سطل اب روی دانه ها می ریزیم تا تمام خاک ها و مواد اضافه که روی دانه ها مانده پاک شود و می گذاریم اب ان تخلیه شود و سپس در جایی در معرض نور افتاب پهن می کنیم تا کاملا خشک شود .
اگر مقدار دانه ها زیاد است لازم است دانه ها تا زمانی که کامل خشک شوند چند بار زیر و رو شوند تا کپک نزند .
نکته : دقت کنید پرنده های وحشی نزدیک دانه ها نشوند تا بیماری ان ها به پرندهای ما منتقل نشود.
نکته : برای خشک کردن دانه ها می توان به دانه ها حرارت داد تا سریع تر خشک شوند که این بستگی به خود ما و زمان دارد.
بهترین گندم برای تغذیه کبوتر
گندم در اکثر کشورها به عنوان منبع اصلی انرژی در جیره های کبوتران مورد استفاده قرار می گیرد. در اغلب مواقع برای تشخیص دقیق نوع گندم مورد استفاده یک سردرگمی به دلیل تشریح ان ها به شکل های مختلف وجود دارد.
گندم ها را به طور سنتی به ارقام زمستانه و بهاره تفکیک می کنند ، که به طور سنتی آنها را در نواحی متفاوت از نظر نوع شرایط جوی و نوع خاک کشت می کنند.
گندم ها را در بعضی مواقع از رنگ پوشش آن ها به صورت قرمز و سفید مخص می کنند و در نهایت طبقه بندی گندم های نرم و سخت نیز وجود دارد. ارزش غذایی گندم به طور عمده به نرمی و سختی آن بستگی دارد.
زیرا این دو خصوصیت بر ترکیبات آن به ویژه پروتئین تاثیر دارد و امروزه به علت به نژادی گندم ها ، رنگ و زمان کاشت آن ها متفاوت تر می باشد. در گندم های سخت، پروتئین بیشتری به همراه نشاسته وجود دارد .
بنابراین این نوع گندم ها حاوی پروتئین و لیزین بالاتری هستند. پروتئین های موجود در گندم سخت برای پخت نان بسیار مفید هستند. در حالی که گندم های نرم تنها برای پخت شیرینی و کیک در قنادی مناسب می باشند.
گندم دورام که برای تهیه انواع ماکارونی در کارخانجات استفاده می شود گندم بسیار سختی است سختی زیاد این نوع گندم ها مربوط به اتصال قوی بین نشاسته و پروتئین های بیشتر در آنهاست.
به نظر می رسد گندم های سخت نسبت به گندم های نرم اثرات ثابتی بر میزان AME و قابلیت هضم اسیدهای آمینه نداشته باشند. اما ارقامی که جعت بهبود ویژگی های نانوایی ژن های چاودار به آن ها منتقل شده است، نسبت به گندم های معمولی حدود 10 درصد قابلیت هضم اسید های آمینه و حدود 18 درصد قابلیت هضم لیزین کم تری داشته اند.
ترکیبات گندم در مقایسه با دیگر غلات تغییرات بیشتری دارد حتی پروتئین در گندم های سخت ممکن است از 10 تا 18 درصد متغیر باشد که به واریته و شرایط کاشت بستگی دارد.
بعد از برداشت نباید بیشتر گندم های سخت را خشک کرد. البته به نظر می رسد که شرایط خشک کردن و رطوبت گندم در زمان برداشت در ارزش غذایی آن تقریباً بی تاثیر است.
احتمالاً درجه حرارت محیط در دوران رویش مهم ترین عامل موثر در محتویات ازت گندم است اگر چه ازت گندم در دمای محیطی بالا می تواند تا 100 درصد افزایش یابد. اما نسبت لیزین و نشاسته آن کاهش می یابد.
ممکن است گندم های صدمه دیده ( یخ زده ) و یا جوانه زده، با توجه به شرایط منطقه کشت در اختیار کارخانجات خوراک دام قرار گیرد. یخ زدن گندم در حال رویش به طور موثری سنتز نشاسته را متوقف می سازد و به همین جهت دانه ها کوچک و چروکیده می شوند.
در حالی که که وزن 100 دانه گندم باید حدود 27 گرم باشد، یخ زدن شدید آن این وزن را به 14 تا 16 گرم کاهش می دهد.
همان طور که انتظار می رود سطح انرژی قابل سوخت و ساز گندم های صدمه دیده کاهش می یابد و در این شرایط یک رابطه بسیار خوبی بین وزن هر بوشل و انرژی قابل سوخت و ساز ان وجود دارد. به نظر می رسد که ارتباطی بین سطح انرژی و وزن هر بوشل در گندم های یخ نزده وجود ندارد.
برخی مواقع گندم در مزرعه جوانه می زند. اگرچه گندم های جوانه زده را احتمالاً براساس ظاهر آنها برای خوراک انسان مصرف نمی کنند اما تحقیقات نشان داده است که سطح انرژی قابل سوخت و ساز آنها تنها 3 تا 5 درصد کاهش می یابد.
اگر رطوبت گندم های جوانه زده به 14 درصد یا کمتر رسانده شود، هیچ گونه مشکلی در مصرف آنها برای خوراک دام وجود نخواهد داشت، و می تواند بسیار اقتصادی باشد هر چند که ارزش غذایی گندم های آلوده به زنگ گندم به شدت کاهش می یابد سطح انرژی آنها ممکن است تا حدود 25 درصد کاهش یابد.
با وجودی که گندم حاوی پروتئین بیشتری نسبت به ذرت می باشد و انرژی آن هم اندکی از ذرت کمتر است، اما استفاده بیش از 30 درصد آن در جیره ها مشکلاتی را به ویژه برای پرندگان جوان به وجود می آورد. گندم ها حاوی 5 تا 8 درصد از پنتوزان ها می باشند که سبب تغییر در ویسکوزیته (گران روی) مواد هضمی می شوند و در نتیجه موجبات کاهش کلی در هضم خوراک و نیز ازدیاد رطوبت بستر را فراهم می نمایند.
آرابینوگزیلان ها اصلی ترین ترکیبات پنتوزی هستند که به مواد دیگر دیواره سلولی متصل بوده و قادرند تا 10 برابر وزن خود آب جذب کنند. متاسفانه پرندگان به اندازه کافی انواع آنزیم های گزیلاناز را تولید نمی کنند بنابراین این گونه پلی مر ها سبب افزایش ویسکوزیته مواد هضمی می شوند.
کاهش 10 تا 15 درصدی انرژی گندم در کبوتران جوان ( تا 10 روزگی ) احتمالاً مربوط به عدم قابلیت هضم این پنتوزان ها است. تغییر مقدار پنتوزان ها و نیز عدم برآورد صحیح ارزش غذایی گندم های مختلف براساس تجزیه تقریبی دلایل اصلی متفاوت بودن نتایج مطالعات تغذیه گندم می باشد.
به نظر می رسد که اثرات نا مطلوب مربوط به وسکوزیته مواد هضمی با زمان انبار کردن گندم ها رابطه معکوس دارد. مشکلات تغذیه گندم را به ویژه در پرندگان جوان می توان با محدود کردن مقدار آن در خوراک و یا استفاده از آنزیم های گزیلاناز صنعتی برطرف نمود.
گندم ها همچنین حاوی بازدارنده های آلفا آمیلاز هستند. البته این بازدارنده ها به طور کامل شناخته نشده اند تصور می شود که پروتئین هایی از نوع آلبومین هستند که به طور عمده در بخش نشاسته ای گندم وجود دارند این پروتئین ها احتمالاً در حرارت های ملایم به هنگام پلت کردن خوراک ار بین می روند.
در مثایسه با ذرت گندم حاوی مقدار بسیار کمی از بیوتین قابل استفاده است. اگرچه نشانه های کمبود بیوتین در پرندگان تغذیه شده با جیره های حاوی ذرت و فاقد بیوتین صنعتی مشاهده نمی شود، اما با تغذیه گندم بروز این مشکلات بسیار سریع صورت می گیرد.
در حالی که مقدار بیوتین در کبد جوجه های از تخم در آمده حدود 3000 نانو گرم در هر گرم است، این مقدار اب تغذیه گندم تا سن 14 روزگی به 600 نانوگرم به ازای هر گرم کاهش می یابد. افزودن تنها 50 میکروگرم بیوتین در هر کیلوگرم خوراک ذخیره بیوتین کبد را به 2 برابر افزایش می دهد در صورتی که افزایش 300 میکروگرم در هر کیلوگرم خوراک ذخیره بیوتین را به مقداری برابر با کبد جوجه یک روزه می رساند.
برخی معتقدند که درصد بیماری تورم روده ای نکروتیک با تغذیه گندم در جوجه های گوشتی افزایش می یابد. به نظر می رسد که گندم محیط مناسب تری را برای تکثیر باکتری های بیماری زا خاصی فراهم می کند.
این مشکل زمانی شدت می یابد که گندم به صورت بسیار نرم آسیاب شده باشد. درصد بیماری تورم روده ای نکروتیک با مصرف گندم فراهم شده با آسیاب غلطکی به شدت افزایش می یابد. گندم آسیاب شده به صورت خیلی نرم، سبب چسبندگی نوک در جوجه های جوان می شود. پروتئین های گندم خاصیت چسبندگی دارند و بنابراین به نوک و لبه های دهان پرنده می چسبد.
چسبندگی شدید نوک سبب کاهش مصرف خوراک افزایش مقدار خوراک در آب خوری های قیفی و فراهم شدن محیط مناسب در دهان برای رشد باکتری ها و قارچ ها می شود. این مشکلات از طریق آسیاب کردن درشت دانه گندم برطرف می شود.
استفاده از گندم برای تغذیه جوجه های گوشتی باعث استحکام بیشتر پلت می شود. همان پروتئین های گندم سخت که بهتر شدن ویژگی های پخت را باعث می شوند، به هنگام پلت کردن سبب اتصال اجزاء خوراک می شوند. افزودن گندم به میزان 25 درصد یا بیشتر به جیره ای که به سختی پلت می شود به اندازه افزودن ترکیبات پلت چسبان موثر است.
یک مزیت گندم آن است که می توان آن را به صورت دانه کامل از سن 10 تا 14 روزگی به بعد استفاده کرد. افزودن دانه کامل به یک جیره متوازن حاوی مقادیر کافی از مواد معدنی و ویتامین ها یک روش بسیار اقتصادی برای مرغدارانی است که خود گندم کشت می کنند.
در مطالعات اخیر سه جیره معمول به همراه دانه کامل گندم به صورت انتخابی از سن 7 تا 49 روزگی در اختیار جوجه ها قرار داده شد. از سن 7 تا 21 روزگی جوجه خروس ها به طور انتخابی 15 درصد از سن 21 تا 35 روزگی و 35 تا 49 روزگی به ترتیب 34 و 41 درصد مصرف خود را از گندم کامل انتخاب نمودند.