کبوتران چگونه جلد می شوند ؟
بدون شک تمامی افرادی که با پرورش کبوتر سر و کار دارند کلمه کبوتر را شنیده اند . در اصل تمامی افرادی که پرندگان زینتی نگهداری می کنند ، از متدهای مختلفی برای دستی کردن پرنده استفاده می کنند . در صورت انجام این متدها پرنده مورد نظر به هیچ وجه علاقه ای به ترک شما نخواهد داشت . پرورش دهندگان کبوتر نیز برای مطیع کردن پرنده و عدم از دست دادن آن ها ، از روشی به نام ” جلد کبوتر ” بهره گیری می کنند .
معنی جلد کردن چیست ؟ جلد کردن یعنی یاد دادن خانه و محل زندگی کبوتر به او ، همچنین مهیا کردن و تربیت کردن کبوتر برای اولین پرواز . کبوترها خیلی باهوش هستند بنابراین تربیت کردن و دستی کردن کبوترها کار سختی نیست .
جلد کردن کفتر بالغ
هر وقت کفتر بالغی آوردید بال کفتر را برای دو هفته ببندید . در این زمان او را خوب از کله بیرون اورید تا آفتاب بخورد و یک ماده را هم باهاش جفت کنید . بعد از دو هفته بال کبوتر نر را باز کنید ، ولی چهار تیزی اول را همچنان بسته نگه دارید .
اگر بعد از مدتی خود به بالای پشت بام یا بالای کله رفت و آمد پایین که هیچ ولی اگر نرفت خودتون او را به بالای بلندی جا بیندازید ( البته گرسنه ) و بعد برای ماده او دان بریزید او خود به پایین می آید و شروع به دان خوردن می کند . این کار را تا پنج روز انجام دهید و در سه روز اول دو تیزی اخری و بعد در دو روز دیگر دو تیزی اولی را باز کنید .
یک روز صبح که هوا مساعد است و دقت کنید که کفتر بازی هنوز کفتر هوا نکرده باشد البته در اطراف شما . آن گاه کبوتر ماده را در دست بگیرید و کبوتر نر را پرواز دهید . تا پرواز کرد به سرعت در گوشه ای بروید که زیاد در چشم نباشید و کبوتر ماده را درحیاط یا پشت بام پر دهید و دون بریزید . خودش می آید و می نشیند .
این روش برای کسانی که می خواهند تازه کفتر جلد کنند و کفتر جلد قبلی ندارند . ولی اگر جلد قبلی داشته باشید چه بهتر . برای جلد قبلی می توانید کبوتر را از جوجه گی بزرگ کنید . در ضمن در این مدتی که خدمتتون عرض کردم هر هفته کبوتر را یک بار حمام دهید چون برای جلد شدن بسیار موثر است .
دوستان طی زمانی که خدمتتون در بالا عرض کردم باید دقت کنید که کبوتر کله ی خود و همچنین پشت بام یا حیاط را شناخته باشد . برای اینکه مطمئن شوید که شناخته است یا نه کبوتر باید پس از چند شب که با ترس او را وارد کله کردید شب های دیگر خود بدون تحریک شما وارد کله شود و آن را خانه خود برگزیند و در مورد حیاط یا پشت بام می توانید کبوتر را گرسنه نگه دارید تا خود حیاط یا پشت بام را برای پیداکردن دان زیر پا بگذارد . تا وقتی از این موضوع مطمئن نشده اید بالش رو باز نکنید .
مراحل جلد کردن کبوتر
خرید کفتر رام برای جلد کردن
۱ – اول از همه اگر هنوز کبوتر نخریده اید ، در موقع خرید سعی کنید که با دست به کبوتر غذا دهید . این کار رام بودن کبوتر را نشان می دهد ، هیچ وقت دنبال زیباترین یا نترس ترین آن ها نباشید .
قفس کفتر برای جلد کردن
۳ – قرار دادن قفس کبوتر در خارج از خانه : ترجیحا قفس را در جایی قرار دهید تا کبوترها محیط اطراف را کاملا ببینند . همیشه به آن ها دستی غذا دهید تا با شما خو بگیرند .
بستن بال کفتر برای جلد کردن
۴ – بستن بال کبوتر بدون آسیب به آن ها : شما باید پرنده را به آرامی گرفته و پرهای آن را یکی یکی قفل کنید تا نتواند پرواز کند . بعد از قفل کردن پرها ، کبوتر را به مدت نیم ساعت در یک اتاق سر بسته رها کنید و ۲ وعده یکی صبح و یکی شب غذا دهید . با این کار آن ها شما و اطراف را می شناسند ، بعد از ۷ الی ۱۰ روز پرهای پرنده را باز کنید .
دستی کردن کبوتر برای جلد کردن
۵ – بعد از ۲ هفته درب قفس را باز کرده و توجه کبوتر را به غذای موجود در دست خود جلب کنید . اگر کبوتر روی دست شما بیاید که عالی است اما اگر روی دست شما هم نیامد مشکل خاصی ندارد مدتی طول می کشد تا عادت کند .
پر دادن کبوتر برای جلد کردن
۶ – حالا می توانید کبوتر را آزادانه پرواز دهید ، در صورت برنگشتن کبوتر به احتمال زیاد بعد از گرسنه شدن به لانه بر خواهند گشت .
نشستن کفتر
۷ – از نشستن کبوتر روی دست خود لذت ببرید .
توجه
سعی کنید از کبوترهای جفت استفاده کنید ، در این صورت آن ها انگیزه بیشتری برای برگشت خواهند داشت .
کبوترها حیوانات حساسی هستند در صورت بد رفتاری با آن ها اعتماد آن ها را از دست خواهید داد .
نکات مهم برای جلد کردن کبوتر
اگر می خواهید کبوتری را به محلی عادت بدید یا اصطلاحا جلد آن جا کنید رعایت چند نکته الزامی است :
1- مکان جلد کردن کبوتر :
مکانی که برای جلد کردن کبوتر در نظر گرفتید ، خیلی در جلد شدن کبوتر تاثیر دارد . مثلا اگر گنجه ی شما روی پشت بام باشد کبوتر ها را بهتر می شود کنترل کرد و اگر گنجه در حیاط باشد یکم دردسر دارد نسبت به پشت بام . در کل برای جلدکردن کبوتر حد الامکان یک جای بلند تر و قابل دسترس تر مثل پشت بام را در نظر بگیرید .
2- تهیه ی کبوتر برای جلد کردن :
شما کبوتر را می توانید از سله خریداری کنید ( که خودم تا حالا پام رو تو سله نگذاشتم و اصلا از سله خوشم نمی یاد به شما هم پیشنهاد می کنم که اصلا به سله نرید مکان مناسبی نیست تا آنجا که من اطلاع دارم ) و قیمت های سله تا آنجا که من شنیدم خیلی گران است . یا از کبوتر باز های دیگر خریداری کنید . این نکته رو هم باید ذکر کنم که خودتون برید کبوتر را انتخاب کنید و منتظر نباشید تا اون به شما پیشنهاد بده چون کبوتر باز کبوتر خوبش رو هیچ گاه نمی فروشد مگر اینکه از کبوتر زده شود . که بهترین روش خریداری از کبوتر باز است ، انتخاب با شماست .
3- طریقه جلد کردن کبوتر :
ابتدا بال های کبوتر را ببندید که بهتر است با نخ بسته شود . و یک هفته کبوتر را آفتاب دهید ( کبوتر از گنجه بیرون باشد ) . و پس از یک هفته با لگن یا هر چیز دیگری که داخلش آب می شود ریخت ، آب بریزید و کبوتر آبتنی می کند . در مطالب دیگر دوستان خواندم که کبوتر ها رو دم غروب می یارن بیرون و دون می دهند تا جلد بشه . اما روش من در آوردن کبوتر صبح زود و با تیپ هوا کردن است ( کبوتر ها پشت دری )و در ضمن من خودم کبوتر را سیر می کنم سیر کردن کبوتر علت دارد اگر اطراف شما خانه های بلند چند طبقه زیاد است که آن ها هم کبوتر بازند بهتر است که کبوتر را سیر کنید تا آن ها نتوانند با دون زدن کبوتر شما رو شکار کنند .
4- قسمت جفت کردن کبوتر برای جلد کردن :
از یک جفت کبوتری که دارید جوجه بکشید و وقتی جوجه ها یک هفته ای شدند نر و ماده را هوا کنید .
5- آبتنی کبوتر برای جلد کردن :
از نظر من آبتنی برای جلد شدن خیلی مهم من تا حالا از 10 تا کبوتری که برای جلد کردن آورده بودم و طبق دستورات بالا و کبوتر ها رو آبتنی دادم و فقط یکی از آن ها باخت رفت و علت آن هم این بود که کبوتر را دم غروب بیرون آوردم و کبوتر بند بود . کبوتر بند بازی در آورد افتاد تو کوچه و مردم هم ترتیبشو دادند .
5- رعایت حال کبوتر :
به کبوتر هایتان مخصوصا جوجه ها زیاد فشار نیارید چون هرز می شینند و باعث ناراحتی شما می شوند .
6- در باد و باران به هیچ وجه جوجه هوا نکنید .
7- از به پرواز در آوردن جوجه ها در ظهر تابستان خودداری کنید زیرا برای جوجه ها مضر می باشد .
8- از به پرواز در آوردن جوجه بیش یک بار در روز خودداری کنید .
9-زمانی که کبوتران به بازی می افتند آن ها را هر روز باید به پرواز در بیارید تا بازیشون قرص شود بعد از قرص شدن آن ها را برای ساعت آوردن یک روز در میان هوا کنید .
10- به جوجه در حال پرش دان مقوی بدهید تا بدنش را از دست ندهد .
11- جوجه ها را خیلی نباید هواشون کنید و بهشون فشار بیاروید .
12- کبوترانی که بیش از حد و در نزدیکی بام بازی می زنند و در حین بلند شدن شروع به بازی می کنند و بازیشان به نظر خودتان داره بیش از حد می شود و در ضمن قرص هم شده را باید دمشان را قیچی کنید تا بند نشوند .
13- جوجه تا بازی قرص نکنه و از کنار در نره نمی شود روش حساب کرد .
14- بعضی از جوجه ها در جوجگی پرواز طولانی نمی کنند و بعد از زیر قلم شدن شروع به ساعت آوردن می کنند .
15- در جاهایی که ساختمان بلند اطرافتان است و جای هرز زیاد است و بامتان خیلی پایین است باید به جوجه برای اینکه پرواز کند و جابشیند فرصت کافی بدهید .
16- درضمن کسانی که پشت بام های گم دارند و پایین و جاهایی که مناسب کبوتر بازی نیست باید جوجه ها را قبل از اینکه پر بیندازند کیش کنند و در ضمن کمی هم کم دان بگیرید موثر است .
17- اگر پشت بام شما بلند است و شرایط مهیا می باشد و جوجه هرز می نشست آن را از بقیه جدا کنید تا تاثیر روی دیگران نگذارد به نظر من آن جوجه ارزش نگهداری ندارد البته چند بار فرصت جا نشستن را بهش بدهید .
18- جوجه هایی هستند که در جوجگی خوب می پرند ولی بعد از قلم شدن کم کم از ساعتشون کم می شود و به هیچ وجه ساعت های جوجگی را نمی زند که بدرد نمی خورند کبوتر باید هر سال ساعت بهتر از سال قبل بیاره و بعد از چند سال ساعتش را حفظ کند .