تشخیص حاملگی خرگوش
در حالت عادی برای خرگوش های خانگی تکثیر و جفت گیری اصلا مناسب نیست زیرا :
خرگوش حامله طول عمرشان کم می شود .
هنگام بارداری وحشی می شوند .
در پروسه ی تکثیر قلمرو تعیین می کنند .
به انسان و حیوانات دیگر حمله ور می شوند .
هنگام جفت گیری احتمال انتقال انواع بیماری ها و انگل های خارجی به آن ها وجود دارد .
هنگام بارداری همه جا ادرار می کنند و ممکن است پس از آن دیگر جای دست شویی را به یاد نیاورند .
پس بهتر است خرگوشی را که به عنوان حیوان شخصی در خانه نگهداری می کنید عقیم کنید . زیرا خرگوش ها در صورت عدم وجود جفت بسیار حرف گوش کن و دست آموز هستند . بعد از تمام این مسائل پیدا کردن انسان هایی شریف و حیوان دوست که بدانند خرگوش ها اسباب بازی نیستند و مانند سگ و گربه نیاز به توجه و غذای خوب و . . . دارند بسیار سخت و مشکل است .
بارداری خرگوش ها
خرگوش ها حیوانات شگفت انگیزی هستند که هم به عنوان حیوان خانگی و هم برای اهداف تجاری پرورش داده می شوند. بعضی اوقات پرورش دهندگان اطلاعات کاملی درباره سابقه بارداری خرگوش ندارند و ممکن است بدون اطلاع از عقیم یا اخته بودن خرگوش آن را به خانواده دیگری بفروشند . چه شما در حال حاضر خرگوشی در خانه داشته باشید یا به تازگی یک خرگوش آورده اید و می ترسید که ممکن است باردار باشد ، آگاهی در مورد فیزیولوژی خرگوش و چگونگی بررسی علائم بارداری می تواند به شما در برنامه ریزی و آمادگی برای آینده کمک می کند .
بارداری در خرگوش ها در دو حالت ممکن است اتفاق بیافتد :
1 . اگر اخیراً یک خرگوش خانگی را از محیطی تهیه کرده اید که در آن یک خرگوش نر نیز نگهداری شده است .
2 . اگر هم یک خرگوش نر سالم و هم خرگوش ماده ی سالمی دارید که وقت خود را با یکدیگر بگذرانند . هر یک از این شرایط ممکن است منجر به تولد بچه خرگوش ها شود .
زمان دوره بارداری خرگوش
اگر جفت گیری در طول روزهای باروری اتفاق بیفتد ، خرگوش ۲۸ تا ۳۱ روز بعد زایمان می کند . باید توجه داشته باشید که اگر بعد از گذشت ۳۳ روز خرگوش هنوز زایمان نکرده بود ، او را نزد دامپزشک ببرید تا مطمئن شوید مشکلی وجود ندارد . خرگوش می تواند در هر بارداری ۳ تا ۱۲ نوزاد به دنیا بیاورد .
علائم و راه های تشخیص باردار بودن خرگوش
به خرگوش هایی که عقیم یا اخته نشده اند ، دست نخورده گفته می شود . خرگوش ها پس از بلوغ ، می توانند تولید مثل کنند . در نژادهای کوچک تر ، بلوغ جنسی در 5/3 ماهگی اتفاق می افتد . اگر خرگوش ماده ی دست نخورده ی شما در کنار خرگوش نر سالم بود و هر دو بالای 5/3 ماه سن دارند ، شما باید خرگوش خود را از نظر علائم بارداری کنترل کنید . مانند بیش تر پستانداران ، شکم خرگوش ماده با بزرگ شدن نوزادان در رحم ، بزرگ تر می شود ، این بارز ترین نشانه ی یک خرگوش باردار است . فارغ از افزایش وزن ، خرگوش های باردار شروع به بیش تر غذا خوردن می کنند و بیش تر آن ها نیز بد خلق و موذی به نظر می رسند . اگر خرگوش شما معمولا رفتار دوستانه ای ندارد ، تشخیص باردار بودن از طریق تغییر خلق و خو ممکن است دشوار باشد .
بخش 1: تعیین باردار بودن خرگوش
1. خرگوش خود را لمس کنید
تنها راه تشخیص باردار بودن خرگوش ، بزرگ شدن شکم است و هیچ علائم خارجی دیگری بارداری را نشان نمی دهد . به همین دلیل دامپزشکان و پرورش دهندگان خرگوش ، به آرامی با لمس دست مشخص می کنند که آیا خرگوش باردار است یا نه . در طول دو هفته از بارداری ، شما باید بتوانید جنین هایی که در شکم خرگوش است را حس کنید. اما برای این کار مهارت خاصی لازم است تا به جنین ها آسیبی نرسد. این یک راهنمایی کلی است، و اگر شما دامپزشک و پرورش دهنده با تجربه ای نیستید، نباید سعی کنید خودتان خرگوش باردار را با لمس معاینه کنید. انجام این کار می تواند باعث آسیب به جنین در حال رشد شود.
اگر بیش از 14 روز از زمان پرورش خرگوش می گذرد، خرگوش باردار را لمس نکنید. انجام این کار ممکن است باعث آسیب به جنین در حال رشد شود.
به آرامی خرگوش را از گوش هایش بگیرید و با دست راست پوست شانه ها را نگه دارید. این کار باعث می شود قسمت بالایی بدن خرگوش در امنیت باشد.
از دست چپ خود استفاده کنید تا قسمت پایینی بدن خرگوش یعنی بین پشت پاهای عقبی و لگن را به آرامی بچرخانید.
به آرامی انگشت شست خود را روی سمت راست شکم و انگشتان را روی سمت چپ قرار دهید. اگر خرگوش شما باردار باشد، باید جنین های کوچک درون شکم را زیر دست خود احساس کنید.
هر جنین باید به اندازه یک انگور به نظر برسد.
2. یک دامپزشک خرگوش را معاینه کند
اگر در نحوه لمس حیوان برای معاینه مهارت ندارید، توصیه می شود خرگوش را پیش دامپزشک ببرید. دامپزشک شما می داند که چطور با خیال راحت حیوان را معاینه کند، بدون اینکه آسیبی به جنین ها برساند.
3. خرگوش را وزن کنید
خرگوش باردار نیز مثل انسان باردار، وزنی بیشتر از وضعیت عادی دارد. با این وجود، این تفاوت وزن زیاد قابل توجه نیست. بهترین روش برای تشخیص باردار بودن خرگوش از لحاظ وزن، استفاده از ترازوهای دیجیتالی دقیق و مقایسه این وزن با وزن قبل از بارداری خرگوش است.
یک خرگوش باردار در اولین هفته بارداری در حدود 0.029 کیلوگرم و در پایان هفته دوم به میزان 0.057 کیلوگرم وزن اضافه می کند. بعد از هفته دوم، وزن خرگوش تغییر زیادی نمی کند.
4. خرگوش را برای سونوگرافی پیش دامپزشک ببرید
سونوگرافی بهترین روش برای تعیین حاملگی خرگوش است، زیرا بعد از شش روز اول بارداری جواب 100% دقیق به شما می دهد. دامپزشک می تواند سونوگرافی را در مطب خود انجام دهد تا سریعاً جواب را به شما بگوید.
بخش 2: یادگیری فیزیولوژی خرگوش
1. درباره چرخه زندگی خرگوش چیزهایی یاد بگیرید
بیشتر نژادهای خرگوش در سه تا شش ماهگی به بلوغ جنسی می رسند. خرگوش های ماده می توانند در 12 هفتگی باردار شوند، اگرچه این به طور کلی برای سلامتی و ایمنی خرگوش توصیه نمی شود.
در صورتی که خرگوش شما کمتر از 12 هفته داشته باشد، احتمالاً باردار نیست. اما اگر در محدوده سنی 3 تا 6 ماه باشد، ممکن است به بلوغ جنسی رسیده باشد و این احتمال وجود دارد که بتواند باردار شود.
اگر خرگوش از سن دو تا سه سالگی بزرگتر باشد، ممکن است برای باردار شدن پیر باشد. در این حالت خرگوش شما به احتمال زیاد باردار نیست.
نکات تخصصی دامپزشکی: دامپزشکان در این زمینه می گویند: هرگز به پیر بودن خرگوش برای عدم باردار شدن تکیه نکنید. خرگوش ها در تولید مثل بسیار پرکار هستند و طبیعت عادت دارد که راهی برای افزایش جمعیت خرگوش ها پیدا کند!
2. عادات تولید مثلی خرگوش را کشف کنید
خرگوش ها قادر به تولید مثل در تمام طول سال هستند، اگر چه باروری خرگوش های نر در زمستان و تابستان کاهش می یابد. خرگوش ها به احتمال زیاد در طول هوای معتدل بهار و پاییز باردار می شوند، البته یک خرگوش می تواند در هر زمانی از سال باردار شود.
برخلاف بسیاری از حیوانات که تنها در یک زمان خاص قابلیت باروری دارند. این می تواند به آن معنا باشد که خرگوش ماده در طی هشت ساعت بودن در کنار خرگوش نر، از نظر جسمی برای بارداری آماده می شود.
3. به دنبال نشانه های لانه سازی باشید
خرگوش های ماده در هنگام بارداری به طور غریزی شروع به لانه سازی می کند. این خرگوش معمولاً لانه خود را با خز می پوشاند و از آن حفاظت می کند. اگر خرگوش شما در حال لانه سازی است، احتمال اینکه باردار باشد وجود دارد. با این حال، برخی خرگوش های ماده بدون اینکه باردار باشند این رفتار را نشان می دهند. به همین علت، ساخت لانه لزوماً روش دقیقی برای تعیین بارداری نیست، اگرچه این امر غرایز مادری را نشان می دهد.
بخش 3: آماده شدن برای زایمان
1. ماده ها را از نرها جدا کنید
وقتی مطمئن شدید که خرگوش شما باردار است، مهم است که او را از خرگوش های نر جدا کنید. این کار به این دلیل است که خرگوش نر تنها چند ساعت بعد از زایمان می تواند با ماده جفتگیری کند. این می تواند موجب افزایش فشار به خرگوش ماده شود و باعث شود که نتواند شیردهی به نوزادان را تا پیش از بارداری بعدی به پایان برساند.
بعضی از کارشناسان حیوانات توصیه می کنند که سعی کنید تعامل حیوان نر و ماده را حفظ کنید، البته آنها را در یک قفس قرار ندهید. به این خاطر که در غیر این صورت بازگرداندن خرگوش نر و ماده تعاملات اجتماعی پس از جدایی طی دوره زایمان می تواند کار سختی بشود. در صورت امکان، قفس های آنها را در کنار یکدیگر قرار دهید تا در تعامل با هم باشند.
این احتمال وجود دارد که خرگوش نر سعی کند با فرزندانی که خرگوش ماده بدنیا آورده است، جفتگیری کند. صاحبان خرگوش باید خرگوش نر و ماده را جدا از هم نگه دارند تا از این اتفاق جلوگیری کنند.
2. درباره دوره بارداری اطلاعات داشته باشید
دوره بارداری خرگوش ها بین 31 تا 33 روز است. اگر دوره بارداری طولانی تر از این مدت شد، ممکن است بارداری کاذب باشد یا جنین ها در شکم خرگوش مرده باشند. برخی از دامپزشکان برای جلوگیری از خطر عوارض ناشی از وجود جنین مرده در شکم مادر، 32 روز بعد توصیه به القاء زایمان می کنند.
3. حتماً خرگوش را به شکل مناسبی تغذیه کنید
اگر خرگوش شما باردار است، مطمئن باشید که غذا و آب کافی دریافت می کند. کارشناسان توصیه می کنند که به تدریج میزان غذای خرگوش باردار را زیاد کنید. شما باید یونجه را به غذای خرگوش اضافه کنید، زیرا بسیار غنی است و مواد مغذی لازم برای یک خرگوش باردار یا در حال شیردهی را تامین می کند.
چگونه به خرگوش کمک کنیم که زایمان کند ؟
خرگوش ها هم مانند بسیاری از حیوانات دیگر، با غریزه خودشان زایمان می کنند و زمانی که دوره بارداری آنها تمام شد، نیازی نیست که شما برای به دنیا آمدن بچه خرگوش ها به خرگوش کمک کنید. بطورکلی خرگوش شب ها یا زمانی که می دانند کسی مزاحم آنها نیست، زایمان می کند.
تنها کاری که می توان انجام داد این است که محیطی آرام را برای او فراهم کنید و از او فاصله بگیرید. از طرفی باید حواستان به همه چیز باشد تا مطمئن شوید که خرگوش به راحتی زایمان می کند و اگر مشکلی وجود دارد، آن را به دامپزشک گزارش دهید.
حاملگی کاذب در خرگوش
برخی از خرگوش ها بارداری کاذب را تجربه می کنند. در حالی که بدن آنها تصور می کند باردار است، علی رغم اینکه چنین نیست. بارداری کاذب باعث می شود خرگوش رفتار های لانه سازی را نشان دهد و بدخلق شود. این رفتار های بارداری کاذب معمولاً دو تا سه هفته طول می کشد.
عقیم سازی خرگوش
غیر از جداسازی خرگوش دست نخورده ی ماده از خرگوش نر، بهترین راه جلوگیری از بارداری خرگوش، عقیم سازی آن است. با عقیم سازی، یک خرگوش رحم و تخمدانهایی که خرگوش برای بچه دار شدن نیاز دارد، خارج می شوند و همچنین احتمال ایجاد چندین نوع سرطان که ممکن است در اواخر زندگی به سراغ آن بیاید نیز از بین می رود. البته جراحی جهت عقیم سازی خرگوش بدون ریسک نیست و نیاز به مشاوره با دامپزشک دارد.