اصطلاحات کفتربازان و کبوتربازی
اصطلاحات کفتربازان : در این مقاله قسمت دوم آشنایی با اصطلاحات کبوتربازی را در سایت اقای کبوتر برایتان آورده ایم.
76. جای آبی کبوتر :
به جای آب کبوتران جای آبی می گویند که سفالی و لعاب دار است و آب را در تابستان خنک نگه می دارد پیشنهاد می کنم به دوستان حتما داخل و خارج آن از رنگ لعابی پوشیده شده باشد .
77. جای دان کبوتر :
باکس چوبی و یا آهنی مخصوصی می باشد که دان کبوتر را در آن قرار می دهند البته برای جفت ها اگر به صورتی باشد که فضله داخلش نیفتد بهتر می باشد .
78. کبوتر پنجه دار :
کبوتران بسیار خوب و پرشی را شامل می شود که زمانی که برای نشستن از بلندی به پایین می آیند هی مدام پنجه می کنند هی پایین و بالا می کنند تا بنشینند و این کار را به دفعات انجام می دهند .
البته با تعدادی از کبوتران پنجه دار غیر پرشی می توانید ، خوب غریب گیری کنید با کیش کردن و دست دست کردن های پیاپی و پنجه کردن های مداوم به خوبی توجه کبوتران غریب را به خودشون جلب می کنند .
79. میل بازی کبوتر :
کبوتران در هنگام بازی به صورت عمودی بازیکنان به سمت بالا حرکت می کنند و بازی می زنند که اصطلاحا به این مدل بازی زدن میل بازی می گویند این کبوتران همیشه در تهدید شکار شدن می باشند .
80. کاکلی کبوتر :
نژادی از کبوتر است که بر روی سرش پرهای برجسته ای به مانند شاخ ( کاکل ) می باشد این پرها بر خلاف جهت د یگر پرها روییده می شود و بسیار مشخص و بارز می باشد .
81. موچ پا ( موش پا ) کبوتر :
به کبوترانی گویند که در ساق پاها یشان پر روییده باشد .
82. کبوتر پا چکمه ای :
کبوتری که تا روی پنجه پاهایش و لا بلای انگشتانش پر روییده باشد .
83. کبوتر دم چتری :
به کبوترانی گویند که دم آن ها مانند دم طاووس می ماند تعداد دم در اصیل ترین نژادهاشون 24 عدد ولی در غیر اصیل هاشون 12 تا و 14 تا می باشد .
84. کبوتر نوک قناری :
کبوترانی هستند که جثه ای مانند کبوتر ولی نوک های بسیار ریز که نژادی خاص می باشند برای جوجه کشی و پرواز مناسب نیستند در رنگ های متنوع موجود و فقط جنبه زینتی دارد .
85. کبوتر هلندی :
نژادی خاص می باشند ، که یالی مانند یال شیر نر از پر در دور سرشان بر خلاف جهت دیگر پرها روییده شده است .
86. کبوتر سینه فری :
کبوترانی هستند که در جلوی سینه شان پرها به صورت فر می باشد .
87. کبوتر پشت فری :
کبوترانی هستند که پرهای روی کت هاشون فر می باشد .
88. کبوتر کله پفکی :
نژادی خاصی از کبوتر می باشد که کله ای درشت تر از کبوتر تهران دارند .
89. کبوتر دم گیر :
کبوترانی خوب در اصفهان هستند که دم خود را در هنگام پرش باز نگه می دارند بسیار باهوش هستند پرشی متفاوت با کبوتران تهران دارند قدرت پروازی آن ها پایین تنوع رنگ زیادی دارند نوع اصیل آن ها سینه خودشون را روی زمین می کشند و در حین پرواز صدای زیادی با دست دست کردن از خودشان تولید می کنند .
90. کبوتر جا کردن :
اصطلاحا به هدایت کردن کبوتران به داخل گنجه را جا کردن گویند .
91. خواب کبوتر :
استراحت دادن به کبوتران را اصطلاحا خواب گویند .
92. زیر ِپر کبوتر :
به کبوترانی که در زیر پای دیگر کبوتران ِپر بخورند را زیر ِپر گویند که برای جلد جوجه بسیار امری ضروری می باشد .
93. جا خواب کبوتر :
به کبوترانی که مدت زیادی را در قفس و یا جفت کن باشند و به خصوص جوجه هایی که مدت زیادی را بخورند و بخوابند و هوا نشوند از بارزترین نشانه کبوتران کهنه جا خواب سفت نبودن تیزهای این کبوتران و سنگینی خاصی که در زمان به پرواز در آمدن بسیار بارز می باشد .
94. کبوتر کاشی :
به کبوتری گویند که نژادش و اصالتش به کاشان برگردد .
95. کبوتر تهران :
به کبوتری که نژادش به تهران برگردد این کبوتران بسیار زیبا و بلند پرواز و گرد و ظریف اند که اصطلاحا به آن ها کبوتران تهرانی گویند البته درگونه ها و نژاد های و رنگ ها و استیل های مختلف در خود تهران نیز موجود اند .
96. قوش ، قرقی ، عقاب ، شاهین ، کلاغ :
پرندگان شکاری هستد که برای حیات خود به شکار انواع حیوانات به ویژه کبوتر بر روی آسمان و زمین مشغولند و به طرز خاصی ماهرانه کبوتران را بر روی آسمان و یا زمین شکار می کنند .
97. دورگه گیری کبوتر :
به کبوترانی می گویند که با نژادی به غیر از نژاد خودش جفت خورده باشد ( مثلا جفت کردن کبوتر تهران با کبوتر کاشان و یا دیگر نژاد ها ، کبوتران تهران با آلمانی و غیره ) و یا حتی با پرندگان دیگر مانند قمری ( یاکریم ) البته بنده علاقه ای به از بین بردن اصالت کبوتران خوب خود به این شکل را ندارم و دورگه گیری را جز در موارد خیلی خاص مجاز نمی دانم .
98. خر خر کردن کبوتر :
آمدن کبکی ها در ارتفاع پایین و تنگ بوم پریدن کبوتران را اصطلاحا خر خر کردن می گویند .
99. کبوتر دوپینگی :
کبوتری می باشد که با داروهای نیروزای غیرطبیعی و شیمیایی تغذیه شود و به پرواز در بیاید تا ساعتی بیش از ساعت واقعی خودش را کسب کند ، که باید بگم کاری غیر اخلاقی و عبث می باشد .
تجربه بسیاری از بزرگان چه در گذشته و چه در حال ثابت کرده با خوراندن این دارو ها به کبوتر اگر خوب بپرد و ساعت خوبی هم بیاورد ولی خوب جا نخواهد نشست و 99 درصد هرز خواهند کرد و واقعا اون یک درصد هم استثناست .
البته در شهر های بزرگ و پر از ساختمان های بلند و کوتاه به این صورت است ولی در جاهایی که بزرگ و وسیع مثل باغات و دیگر جاهایی که تا چشم کار می کند جنگل و بیابون و از تجمع کبوتر دار خبری نیست و کبوتر زیر پایش پر نمی خورد قضیه کمی متفاوت می شود چون کبوتر چاره ای و جایی جز نشستن روی بام خودش را ندارد پس به این قضیه خوب دقت کنید در انتخاب حریفاتون و بومشون و بوم خودتان خوب دقت کنید .
البته تشخیص کبوتران دوپینگی امروزه با یک تست ساده قابل تشیخص که باز بستگی به زیرکی و دانش حریفان دارد ، ولی افراد با تجربه و کاربلد با یک نگاه به کبوتران و خال هایی که از بالا می آیند همه چیز را به خوبی تشخیص خواهند داد ولی دیگر اثباتش در ان موقع سخت می باشد .
100. گروی بدون پای آب و دان کبوتر :
از طرف هر یک از حریفان یک نماینده برای نظارت برآب و دان در منزل هر حریف وجود داشته باشد و به کار دیگر حریفان نظارت کند .
101. کم بازی کبوتر :
به کبوتری که کم بازی بزند را کم بازی می گویند ، کلا در تمام ساعات پرشش به چند تا بازی مختصر اکتفا می کند این کبوتران بسیار مناسب جوجه کشی می باشند زیرا انرژی خودشان را با زدن بازی های مداوم و پشت سر هم هدر نمی دهند و بیشتر انرژی خودشان را صرف پرش می کنند .
102. پر بازی کبوتر :
کبوتری که در پروازش به دفعات زیاد بازی بزند که مناسب برای کبکی بازی نیستند .
103. بی بازی کبوتر :
به کبوتری که بازی نزند بی بازی می گویند البته این کبوتران برای کبکی بازی بد نیستند ولی نظر من و دیگر اساتید بنده این است که همون چند تا بازی کبوتر را روی آسمون نگه می داره ( این نظرکاملا تجربی و شخصی می باشد) .
104. کبوتر دار :
به کسی گویند که فقط از کبوتر نگهداری کند و کبوترانش را به پرواز در نیاورد و فقط برای حفظ نسل جوجه کشی کند .
105. کبوتر َحرومی ها :
کبوتر شامل 10 شاه پر اصلی می باشد و به ما سوای آن شاه پرها حرومی نیز می گویند .
106. کبوتر شاه َپرها :
به پرهای اصلی کبوتر که تعداد آن 10 عدد می باشد گویند و از بیرون به سمت داخل باید شمرده شود به ترتیب و با فاصله ای خاص روی همدیگر قرار می گیرند .
107. بیخ کول ها ( رو پر ) کبوتر :
به پرهای روی شاه پرهای اصلی بیخ کول گویند که در زمان کبک کردن باید کشیده شود .
108. َپس کبوتر :
به محلی که ازآنجا پر دم روییده باشد را پس کبوتر گویند .
109. بیخ ُدم های کبوتر :
به پرهای روییده شده در زیر و روی دم کبوتر بیخ دم می گویند .
110. کبوتر َپر کور شده :
به پر شیری که کشیده شود و جای آن پری دیگر روییده نشود را پر کور شده گویند البته در مواقعی بعضی از کبوتران بعد از تو لک رفتن پرهای کورشده شان ممکن است دوباره رشد کند بیشتر در مورد کبوتران جوان و جوجه صدق می کند .
111. َپر شیر کبوتر :
به پری می گویند که هنوز انتهای ساقه آن خشک نشده باشد و خون در آن موجود باشد .
112. سگ مگس کبوتر :
به مگسی که در میان پرهای کبوتر می چرخد و در بدن آنان زیست می کند و بسیار سمج می باشد و حتی در زمان پرش نیز از کبوتر جدا نمی شود را سگ مکس گویند و البته برای کبوتر تعداد اندکش مضر نیست بلکه مفید هم می باشد اما چون عاملی استرس زا می باشد باید در تیر ماه به خوبی رشد شان را بتوانید در روزهای پرش مهار کنید در آینده یادآوری کنید تا به امید خدا بیشتر در موردش صحبت کنیم .
113. انگل ُجرب کبوتر :
اگر به درستی به ساقه های اصلی و پرهای بدن کبوتر توجه کنید نوعی حشره جاندار به طول 2 الی 3 میلی متر در میان ساقه ها رشد می کند و تاثیر نامطلوبی بر روی ساقه ها می گذارد و چاره اش برای از بین بردن همان آبتنی و آفتاب گرفتن یومیه کبوتران و آفتاب گیر بودن گنجه ها و نظافت به موقع می باشد .
114. آبتنی دادن کبوتر :
تشتی از آب تمیز تهیه و آن ( دقت کنید که باید آب قابل شرب و تمیز و فاقد هر گونه مواد شوینده باشد و بعد از کثیف شدن به سرعت تعویض گردد ) را در یک روز آفتابی در اختیار کبوتران قرار دهید تا خود را درون آن نظافت کنند .
باید بگم که کل پرندگان به خصوص کبوتر علاقه بسیار به انجام این کار دارد و برای جلد کردن جوجه کبوتر ها امری مهم و بسیار ضروری می باشد نکته مهم این است که کبوتران در فصل های سرد سال و حتی برفی نیز علاقه به انجام این کار دارند .
115. ذات کبوتر :
اصل و ریشه و شناسنامه کبوتر که بر هوش ، ساعت پرش آن تاثیر مستقیم دارد .
116. جوجه گلسرخی کبوتر :
معمولا به جوجه های بزرگ شده در فصل بهار جوجه گل سرخی می گویند .
117. باخت رفتن کبوتر :
زمانی که کبوتر جلد شده ای به بوم اصلی اش بعد از به پرواز درآوردن بر نگردد را اصطلاحا می گویند کبوتر باخت رفته و شامل عواملی چون باد و باران ، ذات کبوتر ، گرما ،و سرما ، آماده نبودن کبکی و بیماری ، امواج سر گردان رادیویی و ماهواره ای و موبایل و غیره … می باشد .
118. َمستی کبوتر :
کبوتر نر و یا ماده ای که آماده جفت کردن باشند اصطلاحا شروع به مستی می کنند در مواقعی اگر تن نروند نر ها با نر ها و ماده ها با ماده ها جفت می خوردند و ماده ها شروع به تخم کردن می کنند و نر ها با جف گیری پیاپی از نطفه خواهند رفت .
119. ُجفت خوردن کبوتر :
به عادت کردن یک جفت کبوتر بالغ ، نر و ماده به یکدیگر جفت خوردن می گویند و بعد از آمیزش آماده تخم گذاری خواهند شد .
120. رودان کردن کبوتر :
به حرکت درآوردن کبوتران گشنه را با دانه ریختن به جاهی مختلف پشت بام ( روی گنجه و یا کف بام ) گویند که باید با یک صدای خاص انجام شود و به کبوتران اموزش داده شود .
121. از رو دان رد کردن کبوتر :
به صورت پیمانه به کبوتران دان دادن را از روی دان رد کردن گویند .
122. چاق دان کبوتر :
کبوتران را طوری تغذیه کنید که حتی قدرت برداشتن یک عدد دان را در یک وعده غذایی نداشته باشند به این صورت که دان را در جلوی کبوتر قرار داده و باقی مانده آن را جمع آوری کرد .
که بنده این کار را به صلاح کبوتران نمی دانم چون بعد از برداشتن آب دانه ها حجیم شده و موجب برگرداندن دان خواهد شد و در مواردی کبوتران مدتی بعد از برداشتن آب دان را بالا می آورند به خصوص در مواقعی که کبوتران با دانه های سنگین تغذیه شوند پس بیشتر دقت کنید .
123. کم دان گرفتن کبوتر :
یعنی طوری کبوتر را تغذیه کنید که گشنه باشد این گشنگی باید به صورتی باشد که دچار بیماری و ضعیفی در کبوتر نشود .
124. جفت کردن کبوتر ، تن کردن کبوتر :
کبوتر نر و ماده ای را که بعد از آماده شدن و از کنار در رفتن در کنار یکدیگر قرار گیرند را تن کردن گویند و در صورت عادت کردن به یکدیگرمی گویند کبوتران جفت شده اند .
125. جا خوش کردن کبوتر :
کبوتر نر غریبی را که با ماده جلد تن کنند و نر را تو فاق ببندند و نگذارند تا مایه گیر شود و روی بوم بماند و هوس رفتن به سرش نزند این عمل را برای جلد کردن کبوتران ناجلد و غریب انجام می دهند .
126. دویدن ( کبوتر دو رفته ) کبوتر :
کبوتری که برای ساعت ها و یا چند روز بعد از پرش به لانه باز گردد اصطلاحا می گویند این کبوتر رفته دو و یا دویده است .
127. تخت شدن ( تخت ) کبوتر :
رشد کامل بال و دم کبوتر را تخت شدن می گویند .
128. جا گرم کردن کبوتر :
ماده بعد از جفت شدن و تن خوردن در لانه خود روی کلک خود می خوابد و مشغول جا گرم کردن می شود البته نر نیز به آن در این کار کمک می کند که خود از مراحل اولیه برای تخم گذاری می باشد .
129. ماده کبوتر تخم رفته :
ماده ای که تخم نگذارد را از تخم رفته گویند .
130. کبوتر نر پیر :
به نری که از نطفه رفته باشد نر پیر می گویند .
131. کبوتر جوجه قلمی :
به جوجه ای که از جوجگی بدون اینکه پرواز داده شود قلم شود که خود شرایط خاص خودش را دارد .
132. ساز کردن کبوتر :
به عمل آماده سازی کبوتران کبکی در روزهای قبل از تیر ماه سازکردن می گویند .
133. کبوتران ساز شده :
کبوترانی هستند که به موقع کبک شده و به پرواز در آمده و الان آماده برای پرش نهایی در روز گرو می باشد که می گویند کبوتر ساز شده است .
134. کبوتر از تخم رفته :
کبوتری که به علت پیری و یا کمبود کلسیم ( ویتامین ها ) و یا شکستن جناقش و یا ابتلا به بیماری خاصی از تخم برود ممکن است با تقویت آن دوباره به تخم آید و یا در مواقعی به دلایل خاص ( شکستن جناق ) دیگر هیچ وقت تخم نکند .
135. تخم برگردون کبوتر :
در زمانی که یک جفت جوجه هایش را باز کرد بعضی جفت ها حدودا دو هفته بعد تخم می کنند که آن تخم را تخم برگردون می گویند .
بعضی ها آن را سوراخ ، در مواقعی حمال و یا به دوستانشان کادو و یا دست نمی زنند تا تخم های مجدد را باز کنند بعضی از کبوتران نیز تا زمانی که جوجه ها شان دان نخورند تخم بعدی را نمی گذارند همه این ها بستگی به شناسنامه جفت دارد .
136. بوم دار کبوتر :
به کسانی گفته می شود که در استخدام کبوتر دار در آمده و نگهداری ، نظافت کبوتران ، لانه آن ها و نیز هر آنچه که مربوط به کار پرندگان است را بر عهده دارد معمولا افرادی قابل اعتماد و با تجربه می باشند .
137. بوم کبوتر :
( پشت بام ) به بالاترین جای یک منزل که کبوتر دار بر روی آن بازی می کند و کبوترانش را در آنجا پرورش می دهد و جلد می کند و هوا می کند را بوم می گویند .
138. بیرون کردنی کبوتر :
به کبوتری اطلاق می گردد که نتوانند توقعات صاحبش را برآورده نموده و حد نصاب رکورد لازم را به دست بیاورد .
139. بازی دار کبوتر :
کبوترانی که درآسمان پشتک می زنند را بازی دار گویند .
140. کبوتر بند شده :
به کبوترانی که از زیاد بازی کردن و پشتک زدن ، دیگر قادر به پرواز نباشند و در مواقعی حتی آنقدر شدت دارد که در کوچه و خیابان نیز می افتند .
141. پس آمدن کبوتر :
به کبوتری گفته می شود که پس از چند مدت ، بعد از گم شدن یا هدیه داده شدن و یا فروختن ، دزدیدن به لانه خود باز می گردد و نشانه هوش و قدرت جهت یابی ، وفاداری بالای کبوتر به لانه اش می باشد .
142. کبوتر پشت دری :
به کبوتر و یا کبوترانی گفته می شود که قدرت پروازی خیلی پایینی دارند و فقط برای جلد کردن و غریب گیری انواع دیگری از کبوتران استفاده می شوند .
این کبوتران اغلب در بیرون از لانه و پشت در قفس و یا در زیر تور روزشان را به شب می رسانند دان این کبوتران بسیار کم و پیمانه می باشد و اصولا نباید از جای دان و جای آب کبوتران زیر طاق ، آب و دان بردارند .
143. عمل پر بستن کبوتر :
کبوترانی که هنوز لانه را به درستی نمی شناسند و نبایستی پرواز کنند ، پرهایشان را به وسیله نخی محکم زنجیری بسته می شود ( تا زمانی که تربیت شوند و لانه را یاد بگیرند ) و گاهی هم از سنجاق برای این کار استفاده می کنند که کار نادرستی می باشد .
144. تو لک رفتن کبوتر :
معمولا کبوتر یک بار در سال تمام پر هایش می ریزد و پر نو در می آورد که اصطلاحا به آن دوران ، دوران تو لک رفتن می گویند در این دوران کبوتر نباید جفت شود و به پرواز در بیاید و تغذیه اش باید مناسب و مقوی باشد .
145. تنگ بام کبوتر :
به نزدیک بام تنگ بام گفته می شود کبوتر با ورود به این منطقه را می گویند تنگ بام آمده است .
146. میان تو کبوتر :
بالاتر از منطقه تنگ بام را میان تو گویند .
147 . مایه کبوتر :
بالاتر از میان مایه و بالاترین جایی که کبوتر در آسمان خود را می رساند را مایه گویند و بهترین کبوتران ، کبوترانی هستند که خود را به سرعت به این منطقه برسانند البته برای ساعت آوردن ، بسیار خنک و مناسب پرواز در تیر ماه می باشد .
148. چند پری کبوتر :
از کجا می شه فهمید جوجه چند پری ؟ از جایی که وقتی بال کبوتر را که باز کنید جای تیزه خالی و در حال رشد را ببینید پر چندم مثلا از داخل بعد از حرامی ها اولین پر شروع می شود الی پر پنجم که می گویند .
جوجه مثلا سه پری یا چهار پری و به پر ششم که می رسید کمی متفاوت می شود ، مثلا می گویند 4 پر به کناره یعنی چهار تا پر دیگر برای انداختن و از کنار در رفتن دارد یا 3 پر کناره .
149. بریدن کبوتر :
به کبوتری اطلاق می شود که در هنگام پرواز با اشکال مواجه شده و نتوانند توقعات صاحبش را برآورده نموده و حد نصاب لازم را را به دست بیاورد و زودتر از ساعت متعارف به لانه بازگردد و نیز نتواند خود را کنترل نماید می گویند بریده است .
150. برفی شدن کبوتر :
به کبوتری که سفیدی برف همه جا را پوشانده چشمانش را بزند و قادر به تشخیص نباشد و نتواند به لانه بازگردد می گویند برفی شده است .
اگر شما هم اصطلاح کبوتر بازان را می دانید که در این دو مقاله به آن اشاره نکرده ایم در زیر همین مقاله از سایت اقای کبوتر آن را ذکر کنید ، و برای رفتن به قسمت اول این مقاله روی اینجا کلیک کنید .